Unen laadusta ja riittävästä määrästä stressaaminen voi vaikuttaa unen laatuun

Mikä valvottaa?

Unettomuus voi olla tuttua stressistä kärsivälle

ONKO NUKAHTAMINEN VAIKEAA? HERÄILETKÖ YÖLLÄ?

Janottaa, pissattaa, ahdistaa, hikoiluttaa… Heräätkö keskellä yötä tekemättä jäänyt työasia mielessä? Yölliset heräilyt ovat selvästi yleisempi oire kuin nukahtamisvaikeudet: tutkimuksen mukaan 57 % suomalaisista kärsii yöllisistä heräämisistä vähintään kerran viikossa, kun nukahtamisvaikeuksista viikoittain kärsii 36 %.1

YÖLLISET HERÄILYT OVAT SELVÄSTI YLEISEMPIÄ KUIN NUKAHTAMISVAIKEUDET1

Uniongelmien oireet suomalaisen tutkimuksen mukaan:

  • 57 % kärsii yöllisistä heräämisistä vähintään kerran viikossa
  • 41 % kärsii huonosta unenlaadusta vähintään kerran viikossa
  • 39 % kärsii liian aikaisestä heräämisestä vähintään kerran viikossa ja
  • 36 % kärsii nukahtamisvaikeuksista vähintään kerran viikossa.

Yöllisiin heräilyihin ja unen laadun parantamiseen auttavat samantyyppiset keinot kuin nukahtamisongelmiin. Säännölliset ja terveelliset elämäntavat ovat useimmiten avain laadukkaaseen ja pitkäkestoiseen uneen.

Stressiperäisten univaikeuksien aiheuttajaa ei aina pysty poistamaan elämästään, mutta omat ajatukset voi suunnata toisaalle. Kokeile esimerkiksi kesken jääneiden asioiden kirjoittamista paperille ennen nukkumaanmenoa. Tai aloita uusi harrastus, johon joudut keskittymään niin että stressaavat asiat eivät mahdu mieleen.

Mitä voi tehdä aamuyöllä, kun unta ei enää riitä? Tärkeintä on suhtautua heräämiseen rauhallisesti, koska huolestuminen saattaa karkottaa unen.

Voit kokeilla myös illalla ennen nukkumaanmenoa otettavaa NOVANIGHT®-ravintolisää. Sen sisältämät ainesosat auttavat lyhentämään nukahtamisaikaa, edistävät parempaa unta ja auttavat rentoutumaan.

Lue lisää apteekeissa myytävästä NOVANIGHT®-ravintolisästä »

Voiko stressi tai kiire aiheuttaa uniongelmia?

Uniongelmat voivat vaikuttaa työ- ja opiskeluelämään

alle 40-vuotiaista kokee uniongelmansa vaikuttavan työ- tai opiskeluelämäänsä.1

1 YouGov Finland, verkkopohjainen kuluttajakysely univaikeuksista 11/2018, N=2515. YouGov Finland on toteuttanut kuluttajakyselyn univaikeuksista Sanofi Oy:n toimeksiannosta.

Facebook WhatsApp